Natur och hästkrafter

Natur och hästkrafter Natur och hästkrafter Natur och hästkrafter Natur och hästkrafter Natur och hästkrafter Natur och hästkrafter Natur och hästkrafter Natur och hästkrafter Natur och hästkrafter Natur och hästkrafter Natur och hästkrafter Natur och hästkrafter Natur och hästkrafter Natur och hästkrafter Natur och hästkrafter Natur och hästkrafter Natur och hästkrafter Natur och hästkrafter

Alavus flygfält och fallskärmssport

Det finns ett flygfält i hobbyanvändning i Alavus. Utöver landningsbana omfattar komplexet belagda tanknings- och parkeringsutrymmen som är tillämpliga för hobbybruk, två hangarer, flygklubbens utbildningsutrymme samt logi- och bastuutrymmen. Under sommaren arrangeras 5-6 fallskärmskurser. En kurs innefattar två fallskärmshopp. Även en möjlighet för tandemkurser.

Alavus Flygklubb Rf. (Alavuden Ilmailukerho Ry), PL 12, 60101 Seinäjoki, Alavus flygfält (Alavuden lentokenttä), Savikonkydöntie 129, 63300 ALAVUS. Tel. 045 121 5767, alavudenik@gmail.com www.alavudenilmailukerho.com

Motocross i Alavus

Motocrossbanan ligger på de gamla sandgroparna ungefär 9 km från Alavus centrum mot Kuortane. Banan är varierande och innefattar höjdskillnader på till och med 24 meter. Banan upprätthålls av Alavudenseudun Moottoripyöräilijät.
Risujoentie 177, Alavus
www.alavudenseudunmp.fi

Enduro

Det finns en endurobana drygt 5 km från Alavus centrum som är fri att använda dagligen. Ligger i närheten av flygfältet.

För mer information tel. 040 541 8608

Karting

I Housunkylä i Töysä finns det en av Finlands största utomhuskartingbanor. I banan kan man antingen hyra en kart eller köra sin egen. I banan arrangeras även lokala kartingtävlingar.

Housunkyläntie 200, 63600 TÖYSÄ
Tel. 040 573 2341
mikko@kartring.fi, www.suseka.fi

Latvala Motorsport Oy

Latvala Motorsport erbjuder oförglömliga rallyupplevelser! Du kan uppnå en skön hastighetsrus i en äkta rallybil som körs av en rallyförare på en särskild bana som är stängd för annan trafik. Upplevelsen omfattar skönt umgänge vid ett vindskydd. Enligt överenskommelse.

Väkkäräpakantie 13, 63610 TUURI
Tel. 040 512 2252, 0400 407 444
www.latvalamotorsport.com

Vinteridrottsmöjligheter för hela familjen

Alavus erbjuder utmärkta vinteridrottsmöjligheter för hela familjen. Vårdade skidspår, isbana, ställen för skridskoåkning samt pulkabackar finns även i centrum på sjön Alavudenjärvi och i andra ställen i kommunen. För mer information se kommunens idrotsstjänsts webbsida: (linkki tähän kaupungin liikuntapalveluihin)

Hundslädåkning i Töysä

Hundslädsturer vid beställning i Töysä. Leden är cirka 3 km lång beroende på väderförhållanden. Vardagar efter kl. 16 samt under helgerna. Både våra hundar och slädföraren är snälla och erfarna. Väderreservation.

Frågor och bokningar:
Raimo Tarkkonen tel. 040 156 4846

Etelä-Pohjanmaan Valmennustalli

Häststallet ligger nära Alavus centrum. Ridskolan är öppen mån-fre kl. 16-21, lör kl. 9-16. Övriga dagar enligt överenskommelse. Under öppettiderna kan man bekanta sig med ridskolans verksamhet. Stallet erbjuder rid- och träningslektioner och dagsläger på somrarna. Vid beställning erbjuds även kärr- och slädåkning, ledningsridning, hinderträning och kurser av olika slag.

Koivusaarentie 90, 63300 Alavus
Tel. 040 415 3154 tai 040 538 5952, jutta.neste@gmail.com eller epvalmennustalli@gmail.com
www.etelapohjanmaanvalmennustalli.com

Alavuden Ratsutila Oy

Ridskola och salustall. På stallet kan man även öva voltige. Utöver handledda ridlektioner uthyres hästar för personlig ridning. Förutom aktiviteter anknutna till ridskolan säljes och importeras hästar.

Kivistöntie 89, 63400 Alavus
Tel. 040 653 6557
alavudenratsutila@gmail.com
alavudenratsutila.simplesite.com/438653616

Metsälän Talli

Metsälä Stall ligger i Tuuri, bara en kilometer från varuhuset Veljekset Keskinen. Det finns goda ramar för att påbörja en ridningshobby eller fortsätta rida. Det är även möjligt att ta ridlektioner och hyra hästar. I stallet finns ett stort, belyst ridfält samt rid- och kärråkningsterräng med sandvägar och stigar. I närheten finns en travbana och ridhus.

Holkonkyläntie 44, 63610 TUURI
Tel. 040 757 5005 metsalantalli.webnode.fi

Huikia Äventyrspark, Tuuri

Äventyrsupplevelser för hela familjen. Fem olika repbanor varav tre är mer utmanande och utsedda för vuxna. De modigaste kan utpröva sin djärvhet i till och med 12 meters höjd. I denna park används modern teknik och nutida redskap, vilket garanterar maximal säkerhet och bruksbekvämlighet. Öppettider:
För grupper enligt överenskommelse.

Tuurinportti-området, Alavudentie 610, 63610 TUURI
Tel. 040 069 8389, tuuri@seikkailupuistohuikia.fi www.seikkailupuistohuikia.fi/tuuri/

Alltid en lämplig dag för en utflykt

Det finns flera goda ställen för utflykter i Alavus och i omgivningen, till exempel vindskydd, kåtor och fågeltorn. Många inhysningsföretag organiserar utflykter i naturen vid önskemål. Allmän fiskerätt gäller här – du får alltså angla och pimpla fritt. Det finns tre bryggor vid sjön Vähäjärvi i Alavus där det går bra att angla. Bryggan i slutet av vägen Myllyrinne kan man nå även i rullstol. För tips angående uteliv och fiske i Alavus och Töysä, se: 
loytoretketblog.com
kalastusalue.net

Rantapuisto vattensportredskap och strandterass

Strandterrass och brygga i Rantapuisto, vid sjön Alavudenjärvi. En underbar miljö för en piknik kombinerat med en möjlighet att gå till sjöss antingen med kanot, kajak, SUP-bräda eller roddbåt. Nycklar samt rättighet till användning hittar du på receptionen på Alavus Hotelli 66 mot en liten kostnadsersättning. Egen flytväst medtages! Ligger bredvid Riahula Lekpark.
Bruksanvisningar och -villkor för vattensportredskapens användning hittar du här.

Rantapuisto, Huhtamäentie, Alavus centrum
Frågor angående utrustning: Hotelli-ravintola Alavus 66, tel. 044 928 2102

Jytinä DiscGolfPark

En frisbeegolfbana som byggdes och omsköts av Jokivarsi ungdomsförbund är en bana utrustad med rejäla kastplatser och skyltar. Banan byggdes färdigt i slutet av sommaren 2017. Den moderna frisbeegolfbanan är lagom utmanande, trevlig och byggd i bra terräng. Både hobbyister och mer erfarna spelare kan idka här. Den beräknade speltiden är cirka 60-90 minuter. I det ideala fallet blir man färdig med banan med 29 kast. Banan ligger drygt 8,5 km från Alavus centrum.

Jokivarrentie 644, 63330 Alavus
www.jokivarrennuorisoseura.fi
Kuvaus radasta sivuilla loytoretketblog.com/2018/06/08/jokivarren-frisbeegolfrata/

Iivarin frisbeegolfrata

Iivari frisbeegolfbana på nio kastplatser som finns i Töysä tätort i Alavus, i närheten av Iivari skol- och fritidscenter samt idrottsplats. Banken Oma Säästöpankki har skänkt frisbeegolfpuckar som lånas ut. Det går att låna puckar i Töysä 4H-kontor (vardagar klo. 9.00-15.00), adress Wilskmanintie 1, tel. 050 3764319, mot kvittering.

Wilskmanintie 1, 63600 Töysä
toysa.4h.fi/iivarin-frisbeegolfrata/

Vähäjärven uimarannan liikuntamahdollisuudet
Idrottsmöjligheter runt badstranden vid sjön Vähäjärvi

Badstranden Vähäjärvi ligger mittemot ishallen, på andra sidan sjön. I strandens omgivning finns tennisbana, beachvolleybana, samt två bryggor. En trevlig stig för promenader eller joggning går runt sjön. Det finns även ett par frisbeegolfkorgar för den som vill öva sitt kast.

Parkeringsplatserna ligger i:
Myllyrinne 4, 63300 Alavus
Uomatie 20, 63300 Alavus.

Cykelkvällar

Alavus idrottstjänst organiserar cykelturer till olika, intressanta ställen i Alavus på måndagar på sommaren. För mer information se kommunens idrotsstjänsts webbsida.

En lokal friluftsorganisation, Töysän Talsijat, organiserar cykelturer på torsdagar på sommaren till olika ställen fram till slutet av augusti. Startpunkt i Töysä vid det gamla Polishuset. För mer information, tel.0400 419 594.

Friluftsområden och idrottsplatser i Alavus på kartan

Klicka på bilden för förstoring

Visit Alavus footer kevat 2023
Alavus